Boekhouden is niet zo gemakkelijk als het soms lijkt

Boekhouden is niet zo gemakkelijk als het soms lijkt

22 February 2023 Off By Anais

Heb je een eigen bedrijf? Dan krijg je al snel te maken met het feit dat je niets van boekhouden weet. Al dacht je misschien van wel. Boekhouden gaat namelijk even verder dan alleen je inkomen en uitgaven op een rijtje zetten. Je moet facturen versturen en deze op de juiste manier inboeken, je moet BTW aangifte doen en natuurlijk je jaarlijkse inkomstenbelasting aangeven bij de belastingdienst. Boekhouden is nogal een klus en daarvoor is het belangrijk om een goed systeem te hebben. Een systeem waarbij je gemakkelijk facturen kunt sturen en kunt inboeken. Een systeem dat je kunt koppelen aan je zakelijke bankrekening(en). Je zult zien dat boekhouden dan een stuk gemakkelijker wordt.

Lees je in in boekhouden

Als ZZP'er kun je je boekhouding best zelf doen. Als je er maar voor zorgt dat je alles goed op een rijtje hebt. Door een goed systeem te gebruiken, goede software, is boekhouden een makkie. Het blijft wel een kwestie van weten wat je doet. Je inlezen in boekhouden is de eerste stap, hoe meer je weet, hoe minder je fout doet. Want er zijn nogal wat haken en ogen aan een boekhouding. Lees je dus in en zorg dat jij die fouten niet maakt. Dat zorgt ervoor dat je altijd op tijd betaalt, dat je geen problemen krijgt met leveranciers en klanten en ook niet met de belastingdienst.

Wil je alles zelf doen of ga je gebruik maken van een boekhouder?

Heb je het geprobeerd en is het gewoon te ingewikkeld? Dan is het tijd om een boekhouder in te schakelen. Hij of zij kan gewoon werken met jouw systeem en je hoeft dus niet nog een keer over te schakelen. Kies je, bijvoorbeeld, voor Moneybird? Kies dan voor een boekhouder die ook werkt met dit boekhoudsysteem. Dat maakt het communiceren een stuk gemakkelijker en zorgt ervoor dat je boekhouding soepel verloopt.

Ga er regelmatig voor zitten

Je hoeft écht niet elke dag te werken aan je boekhouding. Toch is het wel verstandig om er vastéén moment per week voor te reserveren. Je zet dan de ontvangen BTW direct apart en zorgt dat facturen op tijd worden betaald. Je maakt het jezelf dan een stuk gemakkelijker. Je loopt nooit achter en je bent in ieder geval één keer per week helemaal bij. Dat zorgt er dan ook weer voor dat je veel beter zicht hebt op wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Overzicht geeft rust!