De rol van engineering in het product design proces

De rol van engineering in het product design proces

9 January 2024 Off By Anais

Als ondernemer in het midden- en kleinbedrijf (mkb) heb je vast al eens overwogen om een nieuw product te ontwikkelen. Maar hoe begin je daaraan? En welke rol speelt engineering in het product design proces?

Wat is engineering?

Product engineering is het ontwerpen, bouwen en onderhouden van producten, systemen en processen. Engineers hebben een brede technische kennis en vaardigheden, waarmee ze producten kunnen ontwerpen die voldoen aan de behoeften van de gebruiker, technisch haalbaar zijn en binnen budget en tijd kunnen worden gerealiseerd. 

Wat is de rol van engineering in het product design proces?

Engineering speelt een cruciale rol in het product design proces. Engineers zijn verantwoordelijk voor het omzetten van het ontwerp van een product in een technisch haalbaar product. Ze zorgen ervoor dat het product voldoet aan de technische eisen, zoals sterkte, duurzaamheid en veiligheid. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor de kostenberekening en de planning van het productontwikkelingsproces.

De belangrijkste werkzaamheden van engineering in het product design proces zijn:

 • Ontwerp: Engineers werken samen met designers om het productontwerp te ontwikkelen. Ze zorgen ervoor dat het ontwerp technisch haalbaar is en voldoet aan de technische eisen.

 • Engineering: Engineers werken het ontwerp van het product verder uit. Ze maken technische tekeningen, berekeningen en specificaties.

 • Prototyping: Engineers maken prototypes van het product. Dit helpt om het ontwerp te testen en te verbeteren.

 • Testen: Engineers testen het product om te controleren of het voldoet aan de technische eisen.

 • Productie: Engineers zorgen ervoor dat het product in productie kan worden genomen.

De belangrijkste meetpunten in het product design proces zijn:

 • Kick-off: Aan het begin van het proces wordt het productontwikkelingstraject gedefinieerd. Dit is een belangrijk moment om de verwachtingen van alle betrokken partijen vast te leggen.

 • Ontwerp: Na het ontwerp van het product wordt het technisch haalbaar gemaakt. Dit is een belangrijk moment om te controleren of het product binnen budget en tijd kan worden gerealiseerd.

 • Prototyping: Na het technisch ontwerp worden prototypes van het product gemaakt. Dit is een belangrijk moment om het ontwerp te testen en te verbeteren.

 • Testen: Na het prototypen wordt het product getest om te controleren of het voldoet aan de technische eisen.

 • Productie: Na de tests wordt het product in productie genomen. Dit is een belangrijk moment om te controleren of het product voldoet aan de verwachtingen van de klant.

Uitbesteding van het product design proces

Als mkb-ondernemer kun je het product design proces uitbesteden aan een product design studio. Dit heeft een aantal voordelen:

 • Je kunt gebruikmaken van de expertise van ervaren engineers.

 • Je hebt meer tijd om je te focussen op andere aspecten van je bedrijf.

 • Je kunt kosten besparen, omdat je niet zelf een team van engineers hoeft aan te nemen.

Als je het product design proces uitbesteedt, is het belangrijk om een goede partner te kiezen. TEKLAB product design is een betrouwbare partner op dit gebied,met 30 jaar ervaring in 200 plus projecten. Zorg ervoor dat de studio over de juiste expertise en ervaring beschikt en dat de visie van de studio aansluit bij de jouwe.