Denk je erover na om je lening over te sluiten?

Denk je erover na om je lening over te sluiten?

16 December 2022 Off By Anais

Je hoorde vast ooit al wel iemand spreken over hoeveel voordeel het oversluiten van een lening hem of haar had opgebracht. Vanzelfsprekend komt dan ook bij jou de vraag op of dit voor jou ook het geval zou zijn. Leningen kosten wel wat geld en als je er op kunt besparen, zou het dan niet slim zijn om de mogelijkheden ervan op te gaan zoeken. Toch is het zo dat dit niet voor iedereen en voor iedere lening het geval is, en daar willen we je graag eerst wat meer informatie over geven. Op die manier kun jij goed voorbereid en met kennis het gesprek met je kredietverstrekker of bank aangaan.

In welke gevallen is een lening oversluiten een goed idee?

Een lening oversluiten kan eigenlijk voor verschillende soorten leningen. Heb je een hypotheek op je woning lopen, ging je een tijd geleden een persoonlijke lening aan of maak je gebruik van een doorlopend krediet bijvoorbeeld, dan kan het na verloop van tijd een pak voordeliger uitkomen om je lening over te sluiten. Het spreekt voor zich dat het oversluiten pas een goed idee is als je hier bepaalde voordelen mee doet. Dit is bijvoorbeeld het geval als de rentes in de loop van de looptijd van je lening gevoelig daalden. Door dan je oude lening over te sluiten, kun je genieten van die lagere rente en zal je afbetaling een stuk lager zijn. Wil je een hoger bedrag lenen, dan kan het vaak ook voordeliger zijn om dit via het oversluiten te doen.

Waar moet je op letten?

Het oversluiten van een lening is niet kosteloos, dus je moet die kosten ook in rekening brengen als je nagaat of dit in jouw persoonlijke situatie een goed idee is. In sommige gevallen wordt er een boete aangerekend als je je oude lening volledig en vervroegd terugbetaald. Het idee hierachter is dat je eigenlijk niet de afspraken van je lening nakomt en hier een financiële compensatie voor wordt aangerekend.

Gelukkig zijn heel wat kredietverstrekkers inmiddels van dit idee afgestapt en bestaan er mogelijkheden om boetevrij af te lossen. Om er zeker van te zijn dat je plan voor het oversluiten echt een goed idee is, vraag je heel eenvoudig en snel advies aan je kredietverstrekker. Op directa.nl bijvoorbeeld doe je deze check nu zelfs makkelijk online en krijg je een helder beeld dat je toelaat een weloverwogen beslissing te nemen.