Elektrische auto’s onderhouden is makkelijker dan je denkt

Elektrische auto’s onderhouden is makkelijker dan je denkt

13 April 2024 Off By Anais

Denk je aan onderhoud elektrische auto, dan denk je waarschijnlijk aan ingewikkelde procedures en hoge kosten. Maar niets is minder waar! Het onderhouden van een elektrische auto is vaak een stuk eenvoudiger dan bij een conventionele benzine- of dieselauto. De reden? Elektrische voertuigen hebben veel minder bewegende onderdelen die slijten of vervangen moeten worden.

Natuurlijk zijn er wel zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren, omdat EV’s over het algemeen zwaarder zijn door hun accupakketten. Ook is het slim om je elektrische auto eens per jaar te laten checken door een professional, zelfs al lijkt er niets aan de hand. Dit voorkomt onaangename verrassingen en garandeert dat je auto veilig en efficiënt blijft rijden.

Daarnaast bestaan er tal van misvattingen over het onderhoud van EV’s. Zo denken veel mensen dat de accu’s snel vervangen moeten worden, terwijl deze juist ontworpen zijn om vele jaren mee te gaan. En wist je dat het regeneratieve remsysteem ervoor zorgt dat de remmen van elektrische auto’s minder snel slijten? Weer een zorg minder!

Wat je moet weten over de accu van je ev

De accu is het hart van elke elektrische auto en verdient daarom extra aandacht. Om de levensduur van de accu te optimaliseren, is het belangrijk om ‘m niet constant tot 100% op te laden. Het frequent volledig opladen kan namelijk leiden tot snellere degradatie van de batterij. Idealiter laad je de batterij tot ongeveer 80% op voor dagelijks gebruik en reserveer je het volledig opladen voor langere reizen.

Ook de manier waarop je je EV oplaadt tijdens lange ritten kan invloed hebben op de accu. Snelladen is handig, maar als je het te vaak doet, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de accucapaciteit op lange termijn. Wissel snelladen dus af met regulier laden wanneer mogelijk. En wat betreft koude temperaturen: probeer je EV voor te verwarmen terwijl deze nog aan de lader hangt; dit vermindert de belasting op de accu als je wegrijdt.

Maar hoe weet je nou of je accu goed functioneert? Simpel: houd het bereik van je auto in de gaten. Als je merkt dat je niet meer zo ver komt op een volle lading als voorheen, dan is het tijd om een specialist naar je accu te laten kijken. Gelukkig zijn veel EV’s uitgerust met slimme systemen die inzicht geven in de gezondheid van je accu.

De motor en elektrische systemen probleemloos houden

Naast de accu zijn er nog andere componenten die essentieel zijn voor het goed functioneren van je elektrische auto. De elektrische motor bijvoorbeeld, heeft ook zo nu en dan aandacht nodig, al is het maar weinig vergeleken met een verbrandingsmotor. Een visuele inspectie en het schoonmaken van eventuele vuilophoping kan al wonderen doen. Ook software-updates kunnen essentieel zijn om alles soepel te laten draaien.

Elektrische systemen zoals de boordcomputer en sensoren spelen ook een grote rol in hoe jouw auto presteert. Zorg ervoor dat deze systemen regelmatig gecontroleerd worden, vooral bij het verschijnen van waarschuwingslampjes of ongebruikelijke meldingen op je dashboard.

En vergeet niet dat vocht en elektronica geen goede vrienden zijn! Controleer daarom ook regelmatig op lekkages of vochtophoping in de buurt van elektronische componenten om eventuele problemen voor te zijn.

Regelmatige inspecties zijn cruciaal

Het regelmatig laten inspecteren van je elektrische auto door een gespecialiseerde monteur is geen overbodige luxe. Zij kunnen problemen vroegtijdig signaleren en oplossen voordat ze serieuze schade kunnen aanrichten aan jouw kostbare EV.

Een jaarlijkse controle kan bijvoorbeeld helpen om het koelsysteem optimaal te laten werken, wat essentieel is voor zowel de accu als de elektronica. Ook kunnen monteurs speciale apparatuur gebruiken om diepgaandere diagnostiek uit te voeren en zo verborgen gebreken op te sporen.

Bovendien, als er terugroepacties of updates zijn voor jouw model elektrische auto, kan een bezoek aan een specialist ervoor zorgen dat deze wijzigingen correct en snel worden doorgevoerd. Zo blijf je altijd veilig en up-to-date!

Wanneer professionele hulp inschakelen

Soms kom je er zelf niet uit en is professionele hulp gewoonweg noodzakelijk. Bij twijfel is mijn advies altijd: ga naar een specialist. Vooral als het gaat om complexe systemen zoals de accu of het elektrisch systeem, is het beter om geen risico’s te nemen.

Voor merkspecifiek onderhoud, zoals tesla onderhoud, is het al helemaal belangrijk om iemand met ervaring in te schakelen. Deze vakmensen kennen jouw model door en door en beschikken over de juiste apparatuur en software om onderhoud en reparaties uit te voeren.

Natuurlijk kun je altijd bij Autocentrum Douwe de Beer terecht voor advies of een afspraak maken voor professioneel onderhoud aan jouw elektrische wagenpark!